KadasterJacob Paas
Manager Inkoop
Kadaster
Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. Ook houdt het Kadaster de topografische basisbestanden van Nederland bij. Het Kadaster werkt internationaal mee aan de verbetering van het registeren van grond en eigendom. Opgericht in 1832, bestaat de organisatie dus al meer dan 185 jaar. 
Jacob Paas is Manager inkoop bij het Kadaster. Hij stuurt en coacht de inkoopafdeling en is verantwoordelijk voor beleid op inkoopgebied. De inkoopafdeling van het Kadaster bestaat uit 13 medewerkers. Het Kadaster is gebonden aan Europese Aanbestedingsrichtlijnen, dus voor elke opdracht die boven het Europese drempelbedrag uitkomt, voeren ze de aanbesteding volgens deze richtlijnen uit. 
Het Kadaster is een zelfstandig bestuursorgaan dat taken uitvoert onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Uiteraard worden ook alle Europese Aanbestedingen die het Kadaster uitschrijft gepubliceerd op de website van TenderNed. Het gaat om opdrachten groter dan € 214.000 excl. btw en gemeten over een periode van 4 jaar.
In het verleden werkte het Kadaster met Excel-bestanden om deze aanbestedingen in kaart te brengen maar dit werkte niet optimaal. Informatie was regelmatig incompleet of niet meer actueel.
Het Kadaster besloot Procureplan te gaan gebruiken nadat ze in gesprek waren gekomen Bart Berkel en Boudewijn van Immerseel van Procureplan. Er werd gestart met een pilot periode, waarbij de inkopers / gebruikers kennis konden maken met de software en de voordelen in de praktijk konden ervaren. 
Procureplan zorgt voor inzicht in toekomstige, lopende en afgeronde inkooptrajecten. De cloudapplicatie geeft snel en nauwkeurig overzicht over de kerngegevens en mijlpalen van de inkooptrajecten die lopen binnen jouw organisatie. Samenwerken met alle belanghebbenden wordt makkelijker gemaakt door Procureplan. Met de applicatie kan iedereen tegelijkertijd naar dezelfde up-to-date gegevens kijken. Ook kan je (management-)informatie over inkooptrajecten makkelijk binnen en eventueel buiten je organisatie delen door de diverse rapportage- en exportmogelijkheden. Daarnaast kan je met Procureplan ook je inkoopcapaciteit plannen. Door middel van de unieke capaciteitsplanning heb je als gebruiker en als Manager inkoop direct inzicht in de benodigde én beschikbare inkoopcapaciteit.
Zeker de capaciteitsplanning is het Kadaster zeer tevreden mee. Jacob Paas: “Procureplan is overzichtelijk, makkelijk in gebruik en je hebt overzicht in het werk dat er ligt. Hierdoor kan ik makkelijk mijn verhaal vertellen aan de organisatie waar ik mee bezig ben. Ook ben ik zeer te spreken over hoe de communicatie is verlopen met de mensen achter Procureplan.”
Bart Berkel van Procureplan vond de samenwerking met het Kadaster vanaf het begin zeer voorspoedig verliep. Tijdens een eerste demonstratie van de applicatie voelde Jacob Paas goed aan wat de meerwaarde van Procureplan hem en zijn inkoopafdeling zou zijn, zodat hij afscheid kon nemen van hun ‘oude’ werkwijze door middel van spreadsheets. De aanloop naar de ingebruikname van Procureplan ging via een test-/pilotfase. De app was toen nog volop in ontwikkeling en feedback en wensen konden nog zo veel mogelijk worden meegenomen. Iets waar het Kadaster bij de implementatie natuurlijk de vruchten van plukte. En daarna ook de volgende organisaties die Procureplan in gebruik namen. Al in de pilot zagen de collega’s van Jacob gelukkig ook meteen de voordelen van de applicatie, zodat adaptatie door de hele inkoopafdeling voorspoedig verliep.  Procureplan is trots op deze implementatie bij een grote inkoopafdeling die door een effectieve en plezierige samenwerking een groot succes werd!